måndag 8 december 2008

Den smala slipsens förbannelse.


Även om klassisk herrklädsel är tämligen immun mot modets skiftningar är slipsbredden en detalj som män tydligen gillar att variera lite sådär var tredje år. På sistående har smala, raka slipsar runt 4 cm i bredd varit normen; tackelov håller denna trend nu sakta på att lösas upp till förmån för de bredare varianterna.

Som de flesta besökare säkert vet skall slipsens bredd matcha bredden på kavajslagen, och det är bland annat detta som medför problem om man undersöker vad denna detalj gör för det estetiska helhetsintrycket.

Till att börja med kanske det bör sägas att slipsens bredd mäts på det ställe där den är som bredast precis innan triangelnformen börjar. En "vanlig" bredd är mellan 6 och 10 cm, och en slips som är runt 8 cm är aldrig fel. Undvik dock slipsar bredare än 12 cm som ger starka utslag på klown-o-metern.

Förutom att smala slipsar gör att en bred kropp ser ännu bredare ut - och tvärtom - finns det något som stör överkroppens form ännu mer, nämligen det faktum att smala slipsar oftast är helt raka medan bredare varianter bildar en subtil triangulär form längs överkroppen. Bilden nedan försöker visa detta fenomen.


I den högre bilden framhävs den traditionella triangulära V-formen på överkroppen som jag anser att alla män bör sträva efter i någon utsträckning; motsatt gäller den vänstra bilden där den yttersta formen istället ser smal och rak ut. Detta intryck förstärks om man dessutom har smala kavajslag, varför en lagom bredd på slips och slag rekomenderas.

Slutligen, på grund av smala slipsars raka form är det nästan omöjligt att få till en snygg knut, vilket bilden högst upp är ett exempel på.

Dorian.

ÖVERSTA KOLLAGET SKAPAD AV BILDER FRÅN SMALSLIPS.SE

Inga kommentarer: