onsdag 21 maj 2008

En snabbkurs i färglära.

Som utlovat kommer här en snabbkurs i färglära.

Trots att de allra flesta berörs av det dagligen så är allmänhetens kunskaper om färg vanligtvis begränsade till vetskapen om ens egna favoritkulör. Folk blandar gärna sina snyggaste plagg utan att tänka på vilka konsekvenser detta får för helhetsintrycket.

Gult är fult säger ordspråket, och visst har vi alla en egen personlig smak där vissa färger tycks bättre om än andra. Att vissa färger skulle vara "fula" är dock en förenkling av sanningen, ty hur vi upplever en specifik färg beror dels på hur den kombineras med andra och dels hur stor plats den tillåts ta. Att bära en lila kostym exempelvis uppfattas lätt som vulgärt medan en lila slips eller bröstnäsduk i kombination med en skogsgrön tweedkavaj istället ser varmt och personligt ut.

Vi delar upp färgläran i följande kategorier.

Matchande färger.

Alla färger kan sägas utgå från en blandning av röd, grön och blå. Tillsammans med olika mängder svart och vitt (som faktiskt inte är färger, utan avsaknandet av, respektive summan av alla färger) kan man sen skapa alla andra färger. Tänk tillbaka på när du lekte med målarfärg på dagis om du har svårt att greppa konceptet. Då hade man kanske bara sex stycken färger i sin palett men utifrån dessa kunde man blanda fram nya. Om man sen ville göra färgen mörkare eller ljusare så blandade man i olika mängder svart och vitt.

De tre grundläggande färgerna förkortas RGB, och kan placeras i en så kallad färgcirkel tillsammans med de emellanliggande färgerna. Nedan ser vi en simplifierad sådan.Vilka färger passar ihop då? För att svara på den frågan måste vi först definiera vad man verkligen menar med "passar ihop". Inom färgläran så skiljer man på komplementerande färger och harmoniska färger. Med komplementerande färger menar man färger som befinner sig på motsatt sida av varandra i färgcirkeln, exempelvis grönt och rött respektive gult och blått. Om man vill använda två dominerande färger (se nedan) i sin klädsel så gör man bäst i att använda komplementerande färger då dessa skapar en estetiskt tilltalande kontrast gentemot varandra. Om man istället vill ge ett lite mer subtilt intryck så bör man söka sig till färger som ligger nära varandra i färgcirkeln, exempelvis blått och lila respektive grönt och gult. Du slipper kontrasterna och ögat uppfattar färgerna som harmoniska eftersom de är så lika varandra.

Grund, dominerande eller accent?

Efter att ha valt ut ett antal färger som på något vis passar varandra så är det dags att börja bygga upp sin utstyrsel. Grunden bör vara svart, grå, beige eller mörkblå om du använder samma färg till både över-och underkropp. Vitt är ingen färg jag rekomenderar som grund framförallt eftersom den skapar oönskade starka kontraster till alla andra färger. Dessutom känns det ofta stelt och kallt, för att inte tala om risken för nedsmutsning.
Valet av en lugn grundfärg är viktig för att harmonisera utstyrseln och bör därför inte förekomma i något mönster annat än subtila sådana, exempelvis Prince of Wales. Denna stabila grund ger oss utrymme att leka med extravaganta färger och mönster på andra håll.
Tänk på att en mörk grundfärg gärna lurar ögat att tro att andra färger är ljusare än hur de ser ut var för sig. En ljus grundfärg får motsatt effekt. I provutstyrseln ovan väljer vi en beige linnékavaj som grund.

Nästa steg är att välja en dominerande färg, eller två om man känner sig modig (tänk då på riktlinjerna kring färgmatchning beskrivna ovan). Denna används till att bryta av den torra grunden och för att skapa en harmonisk övergång till accentfärgen. Ljusare kulörer är att rekomendera - till provutstyrseln så har vi valt en himmelsblå skjorta som dominerande färg, men även flugan är i en mörkare nyans av samma färg och blir därför en del av den dominerande kulören.

Och nu till det roligare, nämligen valet av accentfärg(er). Det är först här vi vill skapa de kraftfulla kontrasterna, och det är först här vi på allvar börjar använda mönster. Nu kommer vi även till varför den ganska tråkiga grunden är så användbar - nästan oavsett vilken färg vi väljer som accentfärg så kommer den nämligen att stå ut rejält mot grunden förutsatt att det är där vi väljer att placera accessoaren som utgör accentfärgen. I provutstyrseln är det strumporna och bröstnäsduken som får skapa kontraster; hade vi istället valt att låta flugan utgöra accentfärg bör vi välja en komplementerande färg till blått. Nu när accentfärgerna ligger i anslutning till grunden väljer vi istället färger som är harmoniska med de blåa, nämligen lila och rosa.

Till sist måste tilläggas att ovanstående guide endast bör ses som tips, inte som en regelbok. Våga experimentera med färger och mönster, om du vill förstås.

Dorian



Inga kommentarer: