lördag 24 maj 2008

Stilig i fluga.

Få accessoarer väcker så mycket känslor som den otrotningshotade flugan. Steget mellan excentrisk intellektuell och stillös lustigkurre med bekräftelsebehov är ett litet sådant, och alldeles för många av de som vågar pröva flugan hamnar tyvärr bland de sistnämnda. Flugan är en essentiell del av smokingen och fracken, men utöver det så verkar den ha försvunnit från var mans garderob.

Flugan är i förhållande till slipsen ett betydligt mer praktiskt plagg att bära. Den är nästintill omöjligt att smutsa ned och riskerar heller inte att hamna på platser där den inte hör hemma. Ändå lyckas den fylla den tomhet som existerar mellan skjorta och kavaj, och kan dessutom med fördel användas till att ge din outfit en roligare utstrålning.

Nedan följer ett par tips för dig som skulle vilja pröva på fluga.

1. Typ.
När man pratar om slipsar är bredden det viktiga - för flugor måste man istället bestämma sig för vilken form man vill ha. Man brukar tala om tre typer: butterfly är precis som namnet antyder formad som en fjäril med vingar av liksidiga trianglar. Denna typ är den mest excentriska och lämpar sig bäst för tillfällen där det är acceptabelt att lätta på seriositeten lite. Akta dig för alltför stora vingar på denna typ, då det väcker kraftigt komiska associationer. Återigen så är gränsen hårfin, och vinkeln på ändarna varierar kraftigt mellan modeller och märken.

Nästa variant kallas straight edge eller batswing. Vingarna på denna typ är i oknutet tillstånd helt raka, och får sin triangulära form först vid knytningen. Denna typ är lite mer diskret än den den tidigare och ger överlag ett lite mer allvarligt intryck, samtidigt som den kräver lite mer färdighet när det kommer till knuten.

Den tredje varianten kallas för diamond-point och utmärker sig med dess spetsiga ändar. Till formen kan denna typ vara av antingen butterfly-eller batswingtyp, även om det förstnämnda är vanligast. Vinklade ändar på flugor är inte särskilt vanliga, och få tycker nog att det finns någon poäng med att bära en ännu ovanligare variant av ett redan ovanligt plagg. Det kan dock inte förnekas att denna typ ger ett alldeles särskilt intryck som är svårt att definiera vidare.

2. Knuten.
Jag har i ett tidigare inlägg diskuterat betydelsen av en personlig knut och flugan är verkligen inget undantag, även om större delen av klädindustrin verkar tro det. En färdigknuten fluga är alltid perfekt symmetrisk och har en onaturlig, och framförallt opersonlig form. För stilmedvetna män är en färdigknuten fluga aldrig ett alternativ.

En snabb sökning på Google genererar fler, och bättre guider till den perfekta knuten än vad jag någonsin skulle kunna åstadkomma, varför jag nöjer mig med att ge några konkreta tips. Först och främst: knuten på en fluga är betydligt mer förlåtande än slipsknuten. En slarvigt knuten fluga ger ett lagom bohemiskt intryck som kan förstärka intrycket av din redan personliga klädsel. Var inte rädd för att göra den en aning asymmetrisk, men se till att ändarna får en triangulär form och att de inte hänger ned. Dra åt knuten för att hålla dessa på plats. Precis som på slipsen så är det även snyggt med en liten grop på varje sida av knuten, och på flugan är detta särskilt viktigt för att undvika att flugan ser platt ut.


3. Färg och mönster.
Här gäller samma riktlinjer som för övriga accessoarer. Plocka upp en färg ur skjortan, skapa kontrast med hjälp av mönster eller använd som accentfärg - möjligheterna är obegränsade. Eftersom flugan täcker en sådan liten yta så är det lätt att komma undan med vilda mönster, exempelvis paisley. En man som bär fluga förväntas ha ett sinne för humor; använd gärna det i ditt val av färg och mönster!


Dorian



Inga kommentarer: