söndag 18 maj 2008

Höjden av stillöshet.

I bloggens premiärinlägg vill jag dela med mig av en produkt som jag inte anade existerade.

Under en rutingenomsökning av eBay hittade jag denna stygelse.



Ja, du ser rätt - tydligen finns det färdigvikta bröstnäsdukar. Säljaren har en hel uppsjö av dem i alla möjliga färger, alla vikta med ett varierande antal uddar.

Detta är verkligen definitionen av stillöshet. När det gäller slipsar och flugor så är knuten nästan lika viktig som mönstret och färgen. Samma sak gäller bröstnäsduken och dess vikning. Om man köper en färdigvikt bröstnäduk missar man därför halva poängen med denna livliga accessoar.

Just bröstnäduken ger utrymme för en nästan oändlig vidd av uttrycksmöjligheter. Medan en paisleymönstrad slips kan ge vibbar av en nordtysk affärsman från 80-talet, är en bröstnäsduk i samma mönster (nästan) aldrig fel.

Nedan ser vi två bilder där bröstnäsdukens potential verkligen illumineras.



I den vänstra syns den ständigt eleganta Daniel Craig, denna gång konservativt klädd i en svart kostym, ljusblå skjorta och gråblå slips. Den omönstrade bröstnäsduken är vikt på ett rakt, men lutande vis och döljs nästan helt av kavajen. Tradionellt och ståtligt, utan att för den delen vara tråkigt.

Till höger ser vi en betydligt livligare utstyrsel, men fortfarande smakfull och proper. En mörkblå, kritstrecksrandig kostym tillsammans med en grå skjorta kryddas här upp av en härligt mönstrad slips och med en bröstnäsduk som plockar upp det ljusblåa i slipsen. Vikningen är ungdomlig och tar gärna plats.

Jag kan faktiskt förstå varför folk köper färdigknutna flugor; det erfordras trots allt lite övning innan man blir duktig på det, vilket säkert skrämmer bort en del. Lyckligtvis är färdigknutna slipsar inte särskilt vanligt, kanske för att det är väldigt lätt att få till en funktionsduglig, fastän otroligt ful, knut. Att någon däremot skulle få för sig att köpa en färdigvikt bröstnäsduk när till och med en apa skulle klara av att peta ned en i bröstfickan och få det att se snyggt ut, är för mig ett totalt mysterium.

Föga förvånande går produkten i fråga att finna på den amerikanska avdelningen av eBay.

Dorian


Inga kommentarer: