måndag 4 augusti 2008

Den lilla svarta (skjortan).


Det är svårt att misslyckas med att se stilig ut bärandes en skjorta. Mycket svårt till och med. Ändå ser jag nästan dagligen folk som uppenbarligen har försökt klä upp sig, men som faller på utförandet.

Jag kan verkligen inte förstå det svenska folkets förkärlek till svarta skjortor. Svart är den starkaste av alla kontrastfärger, vilket innebär att kulören på omkringliggande plagg i någon mån kommer attt förvrängas en aning. Även din hy kommer att se antingen ljusare, eller mörkare ut, vilket i landet lagom för det mesta innebär det förstnämnda. Att på ett elegant sätt kombinera en svart skjorta med andra plagg och accessoarer är ett mycket otacksamt jobb, särskilt om du inte vill framstå som stillös.

Svarta skjortor väcker även vissa associationer, kanske framförallt till dekadenta playboys eller stereotypa gangsters; en sinnesbild ingen stilmedveten bör vilja leva upp till.

Är det då möjligt att lyckas? Självklart - men glöm då tanken på att samtidigt se proper ut. Här är ett par riktlinjer:

1. Välj en vit skjorta istället: mycket snyggare, lättare att kombinera med andra plagg samt alltid acceptabel klädsel.

2. Skippa slipsen: detta kan inte poängteras tillräckligt starkt. TV-sportens modefjanteri till trots är det aldrig snyggt med slips till svart skjorta, detta eftersom slipsen av harmoniska skäl alltid bör vara mörkare än skjortan.

3. Lite plast är okej: en svart skjorta av 100% bomull förlorar sin svärta efter bara ett par tvättar, vilket lämnar den obrukbar. Lite polyester är därför att föredra.

Dorian.



Inga kommentarer: