måndag 11 augusti 2008

Den vilda västen.


Västen, som för ett par år sedan fanns att åskåda på varenda mingelbild har nu äntligen återigen fallit i glömska, vilket öppnar för en mer korrekt användning av detta underbara plagg, utan att gemene man tror att man är tre år efter i modet.

Västen är ett av få plagg vars urpsrung är väldokumenterat. Den brittiska konungen Karl II introducerade under 1660-talet västen som en del av "korrekt klädsel", och ända fram till mitten av nittonhundratalet ansågs västen vara en essentiell del av kostymen. Passform, storlek, färg och material varierade med modet, men under 60-talet sjönk användandet dramatisk till följd av bland annat andra världskriget och den resulterande ransoneringen av tyg.

Buren ensam är västen starkt modebetonad, men tillsammans med en kavaj och ett par udda byxor är den aldrig fel. Som del av en tre-delad kostym (se bilden ovan), eller diskret mönstrad i en kontrasterande färg; västen är pricken över i:et och en stark indikator på stilmedvetenhet.

Värt att veta:

- Vid bärandet av smoking och frack bör västen vara i samma färg som flugan.
- Att bära bälte med väst anses vulgärt - använd hängslen.
- Västens längd bör vara så att den faller över byxan. Skjortan bör ej synas.
- Innan klockor började bäras runt handleden förvarades de i västens vänstra ficka med en kedjakopplad till en av knapphålen.
- Precis som på kavajen bör den understa knappen aldrig knäppas.

Dorian



3 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för ännu ett informativt inlägg och för en av de bästa stilbloggarna i allmänhet. Ett par dagar utan ett nytt inlägg i "Dorian Grays fotografi" och livet känns lite fattigare. :)

Keep it up, som man säger!
Magnus


PS: Jag vill minnas att jag frågade nån gång på försommaren om du hade nån koll på HMs linnekostymer. Köpte mig i alla fall en (för en spottstyver), vilket, sånär som på en slarvigt fastsydd knapp, visade sig vara sommarens kanske bästa investering.

Dorian sa...

Hej Magnus,

tack för din kommentar!

Kul att du rekommenderar linnekostymen; jag har en kostym och flera udda kavajer köpta på HM och jag har aldrig blivit besviken.

Dorian.

Aron Sjöberg sa...

"Vid bärandet av smoking och frack bör västen vara i samma färg som flugan.".

För att ingen ska bli förvirrad vore det också kanske läge att poängtera att det s.a.s. är västen som kräver en viss färg på flugan och inte vice versa (så att ingen tror att det är traditionsenligt att komma med en gul fluga till frack bara för att man också har en gul pikéväst).