torsdag 21 augusti 2008

Slaget om slipsklämman.


Slipsklämman, ofta felaktigt kallad slipsnål, är ett kontroversiellt ämne bland de stilintresserade. Många påstår att den bryter av och disharmoniserar slipsen; andra tycker att den förbättrar slipsens fall, håller den på plats och dessutom ger lite extra utrymme för personlighet.

Om vi för ett ögonblick bortser från det estetiska blir frågan först och främst hur praktiskt denna accessoar faktiskt är. Onekligen förhindrar den att slipsen hänger rätt ned när du lutar dig framåt, men detta förutsätter att du inte har något annat plagg över skjortan och slipsen, exempelvis en väst eller tröja, som redan gör detta, alternativt låter kavajen vara öppen. Det enda tillfället som slipsklämman faktiskt är användbar är just när du bär bara skjorta och slips, vilket en riktig gentleman aldrig bör sträva efter. Självklart är det okej att ta av sig kavajen ibland eller låta den vara öppen, men om slipsen då visar sig vara opraktisk är det helt okej att stoppa in den tillfälligt under knappslået.

Estetiskt då? Tyvärr förknippas slipsklämman ofta med smaklösa reklamprodukter, där de har sett flitig användning genom åren. En stilren modell i en sober metallglans är dock svår att kalla vulgär, men i slutändan blir det upp till bäraren att avgöra hurvida det är snyggt eller ej.

Tips om slipsklämman:

- Satsa på enkla modeller, silver-eller guldfärgade.
- Matcha med övriga metalldetaljer.
- För maximal praktisk verkan bör slipsklämman fästas 2/3 ned på slipsen. Detta betyder dock att den döljs när kavaj är knäppt, och bär du denna accessoar främst av estetiska skäl, fäst den vid slipsens övre tredjedel.
- Kallas för tie bar på engelska. Våra engelskspråkiga vänner på andra sidan Atlanten är särskilt förtjusta i slipsklämman, så kolla in deras webbutiker om du vill ha ett större utbud.


Ovan, inspiration från GQ. Högst upp: Brooks Brothers.

Dorian




6 kommentarer:

Anonym sa...

word up!

Anonym sa...

Svårt med klämma. Det är sällan det blir bra, och är något som i de flesta sammanhang förknipas med den äldre generationen.

Satsar hellre på en snygg ficknäsduk som accessoar

Anonym sa...

vad händer!?!?! du skriver aldirg?

Anonym sa...

Håller dels med Mattias, svårt.

Men dorian, nu får du ta och uppdatera dej!

För mer manligt mode, www.stilbolaget.se

Anonym sa...

Vi saknar dig!

Bifurkation sa...

Jag upptäckte den här bloggen alldeles nyss, vad trevlig den är! Men du har väl inte lagt av?