onsdag 30 juli 2008

Att välja kavaj efter kropp.

I ett tidigare inlägg diskuterade jag begreppet god passform med avseende på skjortan, och generellt sett gäller samma riktlinjer även för kavajen, även om det här finns ytterliggare ett par avgörande detaljer att ta i beaktning. Kavajen som plagg har en kraftig tendens att både dölja och förstärka kroppsliga attribut, och det är därför viktigt att man som bärare är medveten om hur ens kropp ser ut i kavajen.


1. Slag och skärning.
Kavajens urskiljande detalj är även den kanske viktigaste i hur du kommer att se ut klädd i den. Korta och smala slag med en hög skärning kommer att ge intrycket av en lång och smal överkropp, vilket kan vara katastrofalt om din kroppsform är just lång och smal, detta eftersom intrycket förstärks. Använd istället kavajen för att balansera ut din kroppsform, genom att välja en modell med lägre skärning samt med längre och lite bredade slag. Tänk dock på att en kavaj med för djup skärning ger intrycket av att bäraren har lite extra bagage kring magen.

Även antal knappar har betydelse, samt deras placering. En kavaj med tre knappar förstärker intrycket av en lång överkropp, medan två knappar aldrig är fel.

Sist men inte minst är det värt att titta på hur slagen är utformade. Delningen bör vara på en lagom höjd, ungefär vid nyckelbenet, detta för att verkligen framhäva axlarna. För hög delning och slagen kommer att se mindre ut - för låg kommer att ge ett rektangulärt intryck över bröstet.

2. Axlar.
Här står valet egentligen i hur markerade axlar du vill ha, vilket är en subjektiv åsikt. Tänk på att det inte enbart handlar om bredd och mängden fodring, utan även om hur sluttande kavajaxlarna är. Det är svårt att hitta en kavaj som sitter helt perfekt över axlarna, och eftersom modifiering av kavajaxlar är en otroligt svår och dyr procedur är det inte värt ett besök till skräddaren. När du kontrollerar passformen kring axlarna, se även till att få en titt bakifrån för att se hur din rygg framställs.

3. Sprund.
Om en smalare siluett är önskvärd, välj dubbla slitsar. Men återigen: är du lång och smal kanske detta inte är att föredra...

4. Midjan.
Precis som med skjortan är det viktigt att kavajens midja följer kroppens - detta för att undvika att se överviktig ut.

Dorian.



1 kommentar:

Anonym sa...

Själv har jag precis köpt en kavaj med 6 stycken knappar och utan axelvaddar. Ser mycket smal och lång ut i kavajen. Sedan vill jag gärna påstå att denna modell går att använda med armarna uppvikta/uppdragna utan att det ser töntigt ut. Kanske för att den påminner lite om en kofta. Tack för en (som vanligt) bra guide.