söndag 27 juli 2008

Ett perfekt utförande räcker.

Det pratas mycket på denna blogg om att våga sticka ut på ett elegant sätt - att göra ett intryck som signalerar stilmedvetenhet och personlighet, utan att korsa gränsen till det vulgära.

Vad som dock ofta glöms bort är man inte alls behöver vara särskilt excentrisk i sin klädsel för att nå samma mål. Jag kallar denna väg för det perfekta utförandet.

Om jag tillåts vara brutalt ärlig så har gemene man ingen aning om hur han klär upp sig. Han köper ett färdigt kostympaket på Dressman och antar att det räcker för att ge ett uppklätt intryck, och de allra flesta kommer faktiskt att tycka att han är stilig och välklädd.

De stilintresserade däremot granskar varje detalj i sin klädsel; passform, siluett, färgkombinationer, mönstermatchning etcetera. Resultatet blir förhoppningsvis en utstuderad utstyrsel där helheten är större än summan av komponenterna.

Det perfekta utförandet blir en utmärkt indikator på stil, finess och personlighet - detta oavsett om du klär dig i en madraskostym eller ska på begravning.

Som exempel har jag valt den ständigt eleganta James Bond, här i Daniel Craigs gestaltning. Trots att det rör sig om en nedtonad mundering lägger den stilmedvetne direkt märke till den oklanderliga passformen på kavajen med de markerade axlarna och det snygga fallet över bröstet, den välsittande skjortan med en rigid krage vars bredd passar ansiktsformen, den utmärkta slipsknuten samt den diskreta vikningen på bröstnäsduken. Ett perfekt utförande helt enkelt.


Dorian.

Inga kommentarer: