fredag 11 juli 2008

Våga rosa.

Rosa skjortor är i Sverige ett kontroversiellt ämne. Feminint enligt vissa, pseudobratigt enligt andra - sanningen är tyvärr att få män i vårt avlånga land skulle synas ute i en rosa skjorta eller en rosa tröja för den delen.

Vilket är konstigt.

Ty även om de kulturella associationerna till stereotypt flickigt måste anses betydande är rosa en färg som nästan alla passar i. Den känns sval och harmonisk, och ger ett varmt och färgglatt intryck utan att för den delen vara vräkig.

I Sverige är det som sagt ovanligt att se män spatsera runt i rosa skjortor, men i exempelvis Storbritannien anses rosa vara fullkomligt acceptabelt även i de mest konservativa kretsarna.

Vad kan man då kombinera en rosa skjorta med? Som övertygad anglofil slår jag ett slag för tweedkavajen, särskilt om denna går i grått eller skogsgrönt. En svart slips skapar en härlig kontrast utan att det känns formellt och tråkigt, och om du harmoniserar med en beige pullover fungerar även lila riktigt bra. Faktum är att rosa passar med det mesta, och om du är man nog att bära en rosa skjorta, gör gärna det.


Dorian

Bilder från vänster, Thomas Pink, Gieves & Hawkes, Harvie & Hudson.



2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag ställer upp! Har några olika varianter i garderoben. Är jättesnygg i rosa.

Anonym sa...

Midnattsblå kostym i tunn ull, en slätstruken blekrosa skjorta och en mörkt grön slips med vita prickar, oh ja!