torsdag 10 juli 2008

Att använda dubbel manschett.


Det går icke att förneka: ett mycket enkelt sätt att imponera på gemene man med sin stilmedvetenhet är att bära skjortor med dubbel manschett, eller fransk manschett som de även kallas. Förutom att det i vardagliga sammanhang tyvärr är tämligen ovanligt, ger de helt enkelt ett lite lyxigare intryck, särskilt i kombination med ett par manschettknappar av någon ädel metall. Den som istället på ett subtilt sätt vill påvisa sin genomtänkta stil kan på ett enkelt vis matcha med ett par färgglada silkesknutar.

Är dubbla manschetter då alltid att föredra över de enkelvikta? Svaret är att det beror helt på vilket intryck du vill skapa med din klädsel, samt vad du kombinerar skjortan med.

Dubbla manschetter är det mer formella alternativet, vilket är värt att ta i beaktning när du sätter ihop din utstyrsel. Om du är ute efter en lite mer avslappnad och ledig känsla fungerar det betydligt bättre med enkelvikta manschetter. I måndagens outfit var det just detta intryck jag eftersträvade, varför en skjorta med fransk manschett nobbades till fördel för en enklare variant.

Ett faktum som knappast går att förneka är att en dubbelvikt manschett skapar ett estetiskt tilltalande avslut av ärmen. För att detta skall se snyggt ut erfodras dock en kavajärm som omslutar manschetten lite löst, vilket förklarar varför det sällan ser snyggt ut med en tröja över en skjorta med dubbel manschett. Att det dessutom lätt blir lite obekvämt med en åtstramande tröja över den hårda manschett gör inte saken bättre. Min rekommendation är att aldrig använda skjortor med fransk manschett om du inte bär kavaj till, och på så vis dessutom undvika att se ut som en förvirrad Boråsschtekare.

Dorian

Bild: wikipedia.org.




6 kommentarer:

Anonym sa...

Äntligen någon som bloggar om SNYGGA kläder. Det tackar vi för.

Anonym sa...

Haha, helt rätt. Bra artikel.

Anonym sa...

kan inte hålla med dig... dubbla manschetter skall förvisso användas med sparsamhet utan kavaj, mendet går absolut! bara man väljer manchettknappar efter tillfälle så att det inte blir överklätt... tack för övrigt för en bra blog...

Anonym sa...

För att vi verkligen skall verka som en upprörd mobb så vill jag stryka under att det minsann är helt OK med franskmanchett utan kavaj.

Din blogg verkar f ö mycket trevlig och jag kommer titta hit igen!

Mikael sa...

Hej, bra blogg, får jag bara fråga vad är det för skjorta? Var är den köpt? Jag gillar färgerna.

Mikael

Johannes sa...

Köpte 2 st Linnea Braun skjortor från the shirt factory.
Dubbla manschetter med silkesknut
1199 kr/st. Riktigt bra pris för ett par fina skjortor.
Fast vid lite finare events använder jag Efva Attlings manschettknappar.
Riktigt nice blogg. Mvh Johannes van Berkel