tisdag 8 juli 2008

Skoguiden.


Inget annat plagg i din klädsel avslöjar så mycket om din känsla för stil, som dina skor. Skorna ger dig en nästan obegränsad möjlighet till variera dig samt sätta en personlig prägel på din utstyrsel. Nedan finner ni en kort guide till de olika typerna av klassiska herrskor, samt hur de bäst används för att matcha den önskade framtoningen.

Oxfords.

Den mest formella modellen kallas för Oxford, och definieras av sin slutna snörning. Traditionella oxfords är i helsvart läder utan broguemönster, men de förekommer givetvis även i mer livliga varianter - något som är att föredra i allt annat än formella sammanhang.

Lackskor som används till frack och smoking av vanligtvis av oxfordmodell.

Om skor med sluten snörning känns lätt lite för formellt för vardagligt bruk kan nästa modell vara ett alternativ.


Derbys.

Derbys är till formen lika oxfords, men har öppen snörning och blir således mindre formella.

Ett par derbyskor är aldrig fel, och modellen har förekommit flitigt på denna blogg. De ger en elegant känsla utan att för den delen kännas strikta och tråkiga - detta gäller särskilt om de är i brunt läder och är mönstrade.




Munkskor.

Munkskor, eller spännskor, har precis som namnet antyder ett spänne som håller samman skon. Detta är ett betydligt ledigare alternativ till oxford-och derbyskorna, och passar därför bra om du vill ge ett avslappnat intryck med din klädsel.

Metallspännet innebär dessutom ett utmärkt tillfälle att visa din stilmedvetenhet, genom att matcha metallglansen med övriga metalldetaljer.



Loafers.

Längst ned på skalan av formalitet finner vi loafers, som saknar både snörning och fungerande spännen. Det finns en uppsjö av olika typer av loafers, vissa med dekorativa detaljer som tofsar och spännen.

Stil handlar mycket om att skapa kontraster, och ett par loafers är därför ett mycket snyggt komplement till exempelvis en linnekostym.

Dorian

Samtliga bilder: www.crockettandjones.co.uk.




Inga kommentarer: