onsdag 16 juli 2008

Fyra steg till en välsittande skjorta.

Få saker signalerar totalt avsaknad av stilmedvetenhet, som en dåligt åtsittande skjorta. Oavsett om bäraren saknar viljan eller kunskapen att välja en skjorta lämplig för ens kropp är passformen ofta direkt avgörande för vilket intryck som presenteras.

Viktigt att påpeka redan nu är att god passform inte är synonymt med tajt, snarare tvärtom. God passform betyder att plagget är skuret på ett sådant sätt att det framhäver bärarens kropp på ett estetiskt tilltalande sätt, samt ligger i linje med det eftertraktade intrycket. Om en lite ledigare framtoning är att önska exempelvis, lämpar det sig bättre med en lite lösare skjorta än en tajt dito.

Vad ska man då tänka på vid valet av skjorta? Nedan finns fyra enkla steg, i lämplig prioriteringsordning. Och som sagt: tänk igenom vilket intryck du vill ge med dina kläder. Det bör även nämnas att ett besök till skräddaren kan vara en god idé, skulle du hitta en snygg skjorta men med dålig passform.

1. Kragen.

Kragen är det utan tvekan den detalj där passformen måste vara lämplig, dels av fysilogiska skäl - du måste känna dig bekväm även med kragen helt stängd -, och dels av estetiska skäl - en för stor krage får ditt huvud och hals att se mindre ut, samt visar på en totalt avsaknad av stilmedvetenhet. Kragen är dessutom den detalj som är svårast att dölja genom att bära andra plagg över skjortan.

Riktlinjen säger att man ska kunna föra in två fingrar mellan den stängda kragen och halsen, och detta gäller även om du inte tänkt bära skjortan med samtliga knappar knäppta. Ytterliggare en faktor att ta i beaktning är kragtypen, men mer om detta i ett senare inlägg.

2. Axlarna.
Nästa detalj att kontrollera är hur skjortan faller över, och kring axlarna. Här finns det faktiskt lite marginaler, återigen beroende på vilket intryck som önskas, men kort sagt måste skjortan få ett snyggt fall över axlarna. Se till att ärmarna vertikala stygn inte hamnar för långt in, eller för långt ut - båda ser lika horribelt ut.

3. Ärmarna.
Börja med att kontrollera ärmarnas längd; när armarna hänger fritt bör manschetten sluta ungefär vid tummens knoge. Detta är särskilt viktigt om skjortan har dubbelmanschett eftersom denna lätt fastnar utanför kavajärmen, om den är för lång. Tänk även på att hur vid skjortans ärmar är: du skall kunna spänna bicepsmuskeln utan att den spricker; plufsiga ärmar å andra sidan är smaklöst.

4. Midjan.
Här gäller det att anpassa sig efter sin kroppsform. En för tajt skjorta kommer att resultera i att den spänner sig kring knapparna, vilket får dig att se fet ut; en för bred skjorta får även det dig att se fet ut. Om du istället väljer en skjorta som följer din kropp, utan att medvetet försöka ge illusionen av en annan kroppsform, kommer du att se stilmedveten, och smalare ut.

Dorian.



Inga kommentarer: