måndag 2 juni 2008

En smakfull excentriker: cool i corduroy.

Från fotbollsspelare slash stilikon, till prisbelönt filmregissör med båda fötterna stadigt på jorden. Veckans smakfulle excentriker tilldeles Wes Anderson, mannen bakom underbara filmer som The Royal Tenenbaums, Bottle Rocket och nu senast The Darjeeling Limited. Återigen är bilden i fråga tagen från The Sartorialist.

Att Herr Anderson besitter en alldeles egen och personlig stil råder det ingen fråga om. Detta gestaltas inte bara i hans filmer, utan även i hans avslappnade syn på kläder. Wes ger intrycket av att vara naturligt stilmedveten, utan att ens försöka - vilket är en beundransvärd egenskap.

Wes Anderson syns ofta i munderingar likt den ovan. Medan en kavaj i manchester (eller corduroy som det heter på engelska) alltid är lättsamt propert, kräver en hel kostym i samma underbara tyg betydligt mer av sin bärare för att undvika klown-vibbar. Wes lyckas dock ge hela utstyrseln en ledig och varm känsla; mycket tack vare sin något underliga hållning.

Kavajen är klassiskt två-knäppt och har en tämligen figurnära passform. Byxorna syns knappt på bild, men verkar vara lite pösigare. Anledningen till att manchester är ett sådant tacksamt tyg att använda till allehanda kavajer och byxor är det slits på ett väldigt personligt sätt, och skapar ett djupt intryckt. Här passar nyanserna perfekt in med det svala blå i skjortan, och den grova västen utstrålar samma fylliga känsla som kostymen. Slipsen med dess roliga motiv harmoniseras av skjortan, men sticker ändå ut på ett diskret sätt. En rolig detalj är den lilla pin-nålen som bärs på kavajens slag - ytterliggare ett bevis på Herr Andersons känsla för humor och självkänsla.

En utmärkt bild, på en utmärkt klädd man.

Dorian


Inga kommentarer: