lördag 21 juni 2008

Realisera mera.

Nu när REA-plakaten återigen har börjat ersätta skyltdockorna i butiksfönster runt om i landet kanske ett par råd kring detta är i sin ordning.

1. Rekognoscera i förväg.
Att redan innan rea-starten undersöka vilka varor som kan vara av intresse är ett beprövat och vanligt knep, vilket förklarar trängseln i butikerna dagarna innan. Är du osäker på storlek är denna metod verkligen att föredra. Tänk på att de riktigt grundläggande plaggen, exempelvis den vita skjortan, inte alltid reas ut eftersom de ständigt finns i sortimentet.

2. Hur länge vågar du vänta?
Den stora frågan. De flesta butiker öppnar realisationen med runt 30%, för att senare öka till 50%, och ibland ända upp till 70-90%. Om du hittar ett plagg du är intresserad av, helst innan rean har börjat, försök att genast bedömma dels hur snabbt den lär försvinna, och dels hur mycket pengar du är beredd att lägga ned. På detta sätt liknar reaköp en auktion, med den markanta skillnaden att varorna faktiskt blir billigare på det förstnämnda. I takt med detta kommer intresset från andra håll att öka, och eftersom du förmodligen inte har möjligheten att ständigt vaka över det aktuella plagget tvingas du göra en avvägning. Bestämmer du dig för att vänta - se till att komma tillbaka ofta.

3. Köp inte för köpandets skull...
Ännu en självklarhet, som man tyvärr inte alltid lyckas leva efter. Ibland blir frestelsen helt enkelt för stor, och plötsligt står du där med en knallgrön, paisleymönstrad skjorta. Det är inte fel att köpa saker som man i dagsläget inte behöver, däremot är knappast smart att köpa saker man aldrig kommer att behöva.


Dorian




Inga kommentarer: