tisdag 24 juni 2008

Vad är en ascot?

Kärt barn har många namn säger man. Plastrong och kravatt används båda som beteckning på vad som internationellt sett oftast kallas ascot, men åsikterna går isär om vad som verkligen benämner vad. För enkelhetens skull kommer plagget i fråga på denna blogg alltid att kallas ascot.

Namnet kan härledas till The Ascot Racecourse - en känd travbana i England där plagget såg frekvent användning. Dess historia sträcker sig dock ändå tillbaka till den ursprungliga kravatten, vilket var ett stycke dekorativt tyg knuten runt halsen som användes av kroatiska legoknektar på 1600-talet.

En ascot kan enklast beskrivas som en längre, och framförallt bredare variant på den moderna slipsen, och bärs antingen innanför, eller utanför skjortkragen. Utifrån detta finns det en mängd olika sätt att bära en ascot, där viss helt har förvisats till historieböckerna.


Trots dess popularitet under 1800-talet är ascoten idag ett sällsynt inslag i allt annat än formella sammanhang, och har annars nästan helt ersatts av slipsen och scarfen. Precis som att den svarta flugan är en väsentlig del av smokingen är en grå ascot, knuten likt en slips, att föredra vid bärandet av jackett. Tyvärr används jackett nästintill aldrig i Sverige, varför ascoten idag istället nästan uteslutande figurerar innanför skjortkragen på liknande sätt som en scarf.

På grund av associationerna till dekadenta playboys och äldre överklassherrar är ascoten att betrakta som ett svårt plagg att bära upp, då det erfordras en enorm stilmedvetenhet (eller ingen alls) och självdistans för att undvika att betraktas som en pretentiös snobb.

För den som vill pröva på att bära ascot kan en sobert färgad sådan vara att rekomendera över de glansiga silkesvarianterna i kraftfulla kulörer. I den översta bilden, tagen från Brooks Brothers, ser vi ett utmärkt exempel på hur man även som ung, kan bära ascot utan att det ser tillgjort ut.

Dorian




Inga kommentarer: