söndag 8 juni 2008

En smakfull excentriker: dubbelbröstad perfektion.

Den kanske mest nedtonade excentrikern hittills är även den funnen på The Sartorialist.

I klädd för studenten tipsade jag om den mörkblåa, dubbelbröstade kostymen - ett plagg som många anser för gubbigt för att bäras av någon utan rynkor och en segelbåt på femtio fot. Med bilden ovan hoppas jag att den åsikten en gång för alla förkastas till soptunnan där den hör hemma.

Vi börjar som vanligt med det dominerande plagget: kostymen. Den perfekta passformen (tänker särskilt på axlarna) skvallrar om ett skräddarsytt ursprung och med den något markerade midjan så undviks den rektangulära form som så ofta återfinns på dubbelbröstade kavajer. Att knapparna är placerade med varierande bredd bidrar även det till att ge mannen en elegant pondus, utan att för den delen förstöra hans ungdomliga kroppsform. De spetsiga slagen har perfekt längd och höjd, vilket både markerar axlarna och ger mannens överkropp tilltalande proportioner. Det blåa, kritstrecksrandiga tyget är väldigt stiligt och känns lagom särpräglat.

Nonchalant nedstoppad i bröstfickan finner vi en grön silkesnäsduk vars färg till stor del slukas av kavajens blåa; ett onekligen medvetet val för att skänka lite ro åt utstyrseln. Accentfärgen återfinns istället i slipsen, vars röd-bruna mönster skapar en skön kontrast gentemot kavajen. Som en sann engelsman är knuten av typen four-in-hand, och självklart hänger den kring en cut-awaykrage tillhörande en klassisk, vit skjorta.

Mannens klädsel är en skön blandning av klassisk elegans, kryddad med lite ungdomlighet och förkärlek till färg. Ingen jätteexcentriskt klädsel måhända, men visst förtjänar mannen en hel del blickar för sitt perfekta utförande?

Dorian

Känner du till någon smakfull excentriker? Skicka en bild till doriangraysfotografi@gmail.com



1 kommentar:

Anonym sa...

På svenska heter det dubbelknäppt. Dubbelbröstad är en onödig anglicism. En välklädd herre, fast inte särskilt excentrisk.