måndag 23 juni 2008

Inspiration: svartvit nostalgi.

Från utflippad preppy till stilren 50-tals nostalgi; från önskan att sticka ut, till rädslan för just detta - lite omväxling förnöjer sannerligen.

Att klä sig som en tidsresenär från ett specifikt årtionde kan dock ge intrycket av en creddig södermalmsbohem, varför en lite modernare framtoning är att föredra. I nedanstående utstyrsel har jag valt ut ett par detaljer där detta återspeglas.

Den röda (läs: svartvita) tråden i outfiten ovan går väl knappast att missa. Att använda färg i sin klädsel ansågs omanligt, vilket begränsade utbudet till svart, vitt och olika nyanser av grått. Tillsammans ger dessa dock ett kraftfull och stilrent intryck, och genom ett par enkla knep slipper man dessutom se ut som en begravningsentreprenör. En guide till användandet av den svarta slipsen kommer att publiceras inom kort, men fram tills dess räcker det med att konstatera att en svart slips ej bör kombineras med en svart kavaj, om man nu vill undvika att se ut som om man var på väg till kyrkan. I ovanstående utstyrsel finner vi en elegant, grå kavaj av grövre ulltyg, vilket ger ett djupare intryck samt en tacksam kontrast mot den svarta slipsen av blank siden. En vit skjorta och en bröstnäsduk i samma färg förstärker skillnaderna.

Ett par gråa byxor, även de i ull, dominerar nederdelen som avslutas med ett par svarta oxfords med ett elegant broguemönster. Ett par randiga strumpor bryter det stilrena intrycket, och plockar upp många av de gråa nyanserna som används på andra håll.

På 50-talet bar alla män hatt, varför en sådan känns nästan obligatorisk i en outfit inspirerad av samma årtionde. Känner du dig inte bekväm i hatt, eller vill ge ett modernare intryck - lämna den hemma.

De övriga accessoarerna: klockan, hängslen och slipsklämman är i svart och vitt, kryddat med lite silvrig metallglans.

Dorian

KAVAJ, NEW YORK INDUSTRIE.
SKJORTA, GIEVES & HAWKES.
SLIPS OCH STRUMPOR, THOMAS PINK.
BYXA, ETRO
BRÖSTNÄSDUK, RALPH LAUREN.
SKOR, LOAKE.
HÄNGSLEN, BROOKS BROTHERS.
SLIPSKLÄMMA, MENS WAREHOUSE.
SILKESKNUTAR, CHARLES TYRWITT.
HATT, JAXON.
KLOCKA, JACQUES LEMANS.




1 kommentar:

Anonym sa...

Mycket tilltalande kombination. Får en onekligen att tänka på Frank Sinatra. Måste vara hatten!?