onsdag 11 juni 2008

Ficka på skjortan?

Inom klassisk herrklädsel existerar ett antal kvarlevande detaljer vars funktion numera är begränsad till att endast vara estetiskt tilltalande - en dekoration helt enkelt. Knapparna längst ut på kavajens ärmar är en sådan, broguemönstret på skor en annan.

Oavsett vad många medelålders män tror faller även skjortans bröstficka in i denna kategori. Såvida du inte eftersträvar att se ut som en raketforskare från femtiotalet så bör denna ficka inte användas till att förvara någonting över huvud taget. Ett par nedstoppade pennor drar uppmärksamhet från den övriga klädseln, och förstör framför allt intrycket av en ren och prydlig skjorta.

Frågan är istället huruvida skjortans bröstficka är att betrakta som en stilig, alternativt vulgär detalj. Svaret blir att det beror helt på skjortans övriga element.

Precis som knappar signalerar fickor ledighet och funktionalitet, varför en bröstficka gör sig ytterst dålig på en skjorta tänkt att bäras med en formell kostym. Om man å andra sidan vill ge ett avspänt intryck, men samtidigt se elegant ut kan en bröstficka vara en stilig och för syftet helt korrekt dekoration. Se dock till att även andra detaljer matchar denna lediga känsla, detta för att verkligen klargöra din intention med klädseln. Den extra tygbit som utgör bröstfickan bör dessutom vara väl matchad med mönstret på skjortan, så att den knappt syns.

I bilden nedan kommer skjortan från Ralph Lauren. Notera button-downkragen, enkelmanschetten och den perfekta mönstermatchningen.


Dorian



2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag läste vid ett tillfälle, att knapparna längs ut på kavajen. Skulle hindra beväringarna att snora sig på just rockarmen. Är detta en skröna eller ligger det möjligen en smula äcklig sanning i detta?

Dorian sa...

Hej,

det finns ett par teorier kring knapparnas ursprung - en är mycket riktigt att de skulle förhindra soldater att torka rent ansiktet med hjälp av kavajärmen.

I engelskan är Surgeon's cuff ett begrepp som beskriver knäppbara knappar. Eftersom en riktig gentleman aldrig tar av sig sin kavaj behövde kirurgerna kavla upp ärmarna, och för att underlätta detta lät de sina skräddare sy dit fungerande knappar.

Om du har fungerande knapppar på din kavaj anses det korrekt att knäppa upp några av dessa som ett subtilt tecken på det oftast skräddarsydda ursprunget.