onsdag 18 juni 2008

Klockans betydelse.

Vi män älskar klockor. Det är något fängslande, nästan magiskt över dessa små mekaniska underverk. En teori är att mäns fascination med ur härstammar dels i ett genetiskt betingat intresse för teknik, men även i att klockan enligt klassiska normer är det nästan enda smycket som män kan bära utan att se ut som fjortisar alternativt raggare.

Att bära klocka innebär en kraftigt ökad möjlighet att uttrycka ens individuella smak, varför en mindre samling armbandsur bör vara en självklarhet i var mans garderob. Att matcha sin övriga utstyrsel med en väl vald klocka är ett säkert tecken på stilmedvetenhet, och risken för att du misslyckas är minimal. Vidare är armbandsuret en utmärkt indikator på ett personligt intresse; ett dykarur från Seiko, en pilotklocka från Breitling eller varför inte ett armbandsur med ett binärt tidsvisningssystem?

I dagens samhälle där alla har mobiltelefon har användandet av klocka sjunkit i den yngre generationen. Vill man veta tiden så tittar man på displayen, eller frågar kompisen. Personligen känner jag mig både naken och utelämnad utan en klocka på armen, varför detta aldrig är ett alternativ för mig.

Hur använder man då klockan som accessoar på bästa sätt? En klocka består av en mängd olika komponenter, men för enkelhetens skull delar vi upp dessa i tre kategorier.

1. Armbandet.
Den kanske mest iögonfallande detaljen på klockan är hur den hålls fast på armen. Valet står mellan antingen ett klassiskt band eller med hjälp av metallänkar, där det förstnämnda är det mer klassiska. Ett armband i tyg kommer vanligtvis i svart eller brunt läder, men kan med fördel bytas ut mot något mer vågat - exempelvis av färgglatt tyg - och därmed skapa ett mer personligt intryck.

2. Boetten.
Det skal som omsluter urverket och sammanlänkar det med armbandet kallas för boett. Storleken spelar stor roll för hur klockan upplevs: ett lite grövre boett antyder funktionalitet, medan ett slankare dito ger ett mer konservativt intryck. Jämför dykaruret med kostymklockan nedan.

3. Urtavla
Ytan som visarna återfinns på kallas för urtavla och det är denna beståndsdel som kanske mer än någon annan avgör vilket intryck som signaleras. Själva färgen har stor betydelse, likaså hur många visare som ryms. En riktigt konservativ klocka visar endast tid och ibland datum, men även andra visare i form av stoppur, höjdmätare etc. är att betrakta som fullständigt acceptabelt i allt annat än väldigt formella sammanhang. Man kommer undan med en hel del i valet av klocka, och om du känner för att visa upp ditt intresse för datorer genom användandet av ett armbandsur med binär tidsvisning, gör gärna det.


Länktips: Singular - Sveriges kanske bäst klädda man är även en höjdare på klockor. En inspirerande blogg.

Dorian




3 kommentarer:

Anonym sa...

Gillar man klockor, och Singular, vilket jag gör så var det här ett riktigt bra inlägg!
Det jag stör mig lite på är när du skriver om armbandet så skriver du "tyg", när jag tror det borde vara skinn eller läder, även om man självklart kan bära tygrem på sitt ur :)

Anonym sa...

Bra artikel! Vad är det för klockor på bilden som ska förklara vad en boett är?

Dorian sa...

Anonym #1 - ja, regnbågen av armband ovanför texten består alla av "läder". I bilden längst ned däremot har vi ett jättefint exempel på en lyckad kombination med armband av tyg, denna gång i blå, flätad nylon vilket ger en härlig kontrast mot boettens guldnyans.

Anonym #2 - den vänstra är en Junghans, närmare bestämt från Max Bill-kollektionen - en av mina personliga favoriter som förhoppningsvis hänger runt min handled inom kort! Den andra, lite kraftigare klockan är en klassisk Omega Seamaster Diver.

Trevlig midsommar!