lördag 7 juni 2008

Stilig i värmeböljan.

"Det där ser jäkligt varmt ut." Min arbetskamrat, iklädd kamoflagefärgade shorts och en sliten T-shirt, vill göra det underförstått att jag bär en, för vädret olämplig klädsel. Nu när väderkartan på morgontidningens sista sida äntligen får användning av färgen mörkröd så verkar hela det svenska folket ha kommit överens om att kasta bort de få riktlinjer vi har om hur man klär sig på allmän plats. Badskjorts, tank-tops och flip-flops är en oroväckande frekvent syn på stan, men för oss med högre krav på stil blir situationen en aning svår när till och med linnekavajen börjar orsaka pinsamma svettfläckar.

Vi svenskar är verkligen inte bortskämda med varmt väder, och italienare skrattar säkert gott åt mitt användande av termen värmebölja - men de senaste dagarna har vädret här i Stockholm betytt att jag har fått avstå från mina älskade kavajer, åtminstående under dagtid. Utstyrseln får bli mer spartansk, och mer funktionell.

I nedanstående outfit nöjer jag mig med en skjorta, ett par byxor, samt skor och solglasögon. Eftersom vi bär så pass få plagg får skjortan stå för färgen, denna gång i en galen mix av en rad olika pastellfärger. Självklart är den gjord av bomull och eftersom vi strävar efter en lite ledigare ton så är det button-downkrage och enkel manschett som gäller. Vid bärandet av skjorta utan medföljande kavaj så är det faktiskt helt acceptabelt att inte stoppa ned skjortan i byxan, att knäppa upp även den andra knappen samt självklart att kavla upp ärmarna. Ledigt, och du undviker att se ut som en rysk gangster.

Byxorna är i ljust linne, men har en dressad form och är utan dumma snören och dylikt. Att vika upp ändarna ett par gånger ger en mycket god svalkande effekt, utan att det propra intrycket går förlorat. Som skor har jag valt ett par seglarskor, då dessa ständigt associeras till härligt väder och den tillhörande preppykulturen. Strumporna skippas, men ett tunt par i någon rolig kulör skulle nog även det fungera. Ett par Ray-Ban (igen, jag vet) Clubmasters ger utstyrseln en lite mer intellektuell känsla, och skapar kontrast mot de andra, lite ledigare plaggen.

Dorian

BYXA, HM.
SKJORTA, ETRO.
SKOR, WEDINS.
SOLGLASÖGON, RAY-BAN.




Inga kommentarer: