måndag 23 juni 2008

Inspiration: den svarta kavajen.

Den svarta kavajen är onekligen ett svårt plagg att bära, framförallt eftersom det lätt känns stelt, tråkigt och formellt. Associationer till begravningsklädsel är svåra att undvika, men visst går det. Svart som färg har dessutom en stark tendens att sluka omkringliggande färger och få dem att uppfattas som ljusare.

I nedanstående outfit har jag haft dessa egenskaper i åtanke.

Den svarta kavajen är det centrala och det är redan här vi sätter tonen för resten av utstyrseln. För att på ett enkelt sätt undvika vibbar av påtvingad formalitet har jag valt en bomullsblazer med utanpå-sittande fickor som för tankarna till en sval sommarkväll snarare än kyrkan.

Precis som vid bärandet av en vit kostym faller valet av skjorta på en pastellfärgad sådan, denna gång i rosa. Trots att orsaken här den omvända - att närbelägna färger ser ljusare istället för mörkare ut - gäller det även här att hitta en nyans som inte påverkas av en stark kontrast.

Det gröna bältet kompletterar skjortan och markerar gränsen mellan över -respektive underkropp. De gråa ullbyxorna passar perfekt med dess ljusa nyans, och ett par svarta strumpor skapar en harmonisk övergång till derbyskorna i brunt läder.

Manchettknapparna plockar upp det gröna från bältet, samt det rosa från skjortan, och blir därmed ett säkert tecken på stilmedvetenhet. En elfenbensvitt bröstnäsduk i silke skapar lite kontrast mot kavajen, utan att kännas skrikig.

Dorian

KAVAJ, MAURO GRIFONI.
SKJORTA, GIEVES & HAWKES.
BYXA, THEORY.
SKOR, MIU MIU.
BÄLTE, RALPH LAUREN.
STRUMPOR, THOMAS PINK.
MANCHETTKNAPPAR, CHARLES TYRWHITT.
BRÖSTNÄSDUK, BROOKS BROTHERS.




2 kommentarer:

Unknown sa...

Snygg outfit. Var får man tag på skärpet?

Dorian sa...

Hej Alexander,

Skärpet går att köpa i Ralph Laurens internetbutik, men går säkert även att få tag på i deras svenska butiker. Billigare alternativ går dock säkert att hitta - de specifika plaggen i mina outfits är mest tänkta som inspiration.

Tack,
Dorian